Music Of Crete Review by Petros Lazarou (GR)
Saturday, 24 October 2009 00:59

Μουσική της Κρήτης

FM Records

"Δηλώνω χωρίς κανένα ενδοιασμό ότι όποτε ακούω την κρητική λύρα του Ross Daly με πλημμυρίζουν χιλιάδες συναισθήματα και εικόνες. Αυτό το φανταστικό παίξιμο του Ross δεν σε φέρνει απλά σε επαφή με την κρητική μουσική όπως επιθυμεί ο ίδιος με το δίσκο αυτό, αλλά σε γεμίζει με αισιοδοξία ότι η παραδοσιακή μουσική δεν είναι "μουσείο" όπως διατείνονται πολλοί στις μέρες μας. Αλλά είναι μια αστείρευτη τρεχάμενη πηγή που καλεί όποιον θέλει κοντά της για να δροσιστεί, μακρυά από μεμψιμοιρίες και γκρίνιες.

Μπράβο λοιπόν στον Ross Daly που μετά από τριάντα χρόνια δημιουργικής πορείας εξακολουθεί να φωτίζει την ελληνική δισκογραφία με τέτοιους δίσκους, που κοιτούν κατάματα την κρητική μουσική και χωρίς φόβο και ψευδοαναστολές του τύπου η παράδοση είναι "απείρακτη", προχωρούν βαθύτερα και παίζουν μαζί της σαν μικρά παιδιά. Ψάχνοντας να βρουν τον τρόπο που η ίδια θέλει να ελευθερωθεί από τα δεσμά της φυλακής του παρελθόντος.

Πραγματικά κανένα ενδιαφέρον δεν θα είχε αν τα 10 κομμάτια του δίσκου τα άκουγες να παίζονται σαν "κρητικά", όπως τα παίζουν δεκάδες λυράρηδες της σημερινής Κρήτης. Θα ήταν ένας ακόμη δίσκος με κρητική μουσική. Αλλά εδώ τα μουσικά θέματα αυτά αποκτούν μια άλλη αξία και διαπιστώνεις πόσο σπουδαία είναι η κρητική η μουσική όταν γίνει αντικείμενο μελέτης από ανθρώπους που την προσεγγίζουν με σεβασμό και αγάπη.

Αν και ο ίδιος ο Ross Daly ουδέποτε δήλωσε ότι είναι κρητικός λυράρης, θα ήταν ευχής έργο να ακολουθήσουν και άλλοι τον τρόπο που χειρίζεται την κρητική λύρα και εν γένει την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης. Διότι αυτή η μουσική όντως έχει μέλλον όταν δεν τη θέλομε στις "γάζες" για να παριστάνουμε δήθεν τους φύλακες της παράδοσης και διότι η "παράδοση" δεν είναι κάτι το στατικό, αλλά μια υπόθεση που εκτός από συντήρηση χρειάζεται και εξέλιξη. Σίγουρα όμως αυτό πρέπει να γίνεται πολλή προσοχή και γνώση, γιατί οι ατάλαντοι καιροφυλακτούν. Αλλά ακόμα και όταν διακωμωδείται η παράδοση από αυτούς με σύνθημα "την κρητική λεβεντιά ή τη φουστανέλα", αργά και σταθερά τους καταβροχθίζει το ψεύδος. Το ότι ο Ross Daly στέκεται μέχρι σήμερα και όλοι τον σέβονται -μόνο οι ζηλιάρηδες δεν το πράττουν- είναι απόδειξη ότι η μουσική παράδοση της Κρήτης δεν είναι μόνο για τα φολκλορικά ενσταντανέ!!!

Στο δίσκο υπάρχουν δέκα διαλεκτά μουσικά κομμάτια απ' όλη την Κρήτη, που ο Ross Daly προσπάθησε να κρατήσει τον "αυθεντικό" ήχο και "την εσωτερική μουσική ακεραιότητα της αρχικής σύνθεσης" τους και το πετυχαίνει απόλυτα. Επίσης όλα τα όργανα στο δίσκο τα παίζει ο Ross Daly.


ΕΝΘΕΤΟ: Δεν ξέρω πόσοι έλληνες ασχολούνται τόσο πολύ με την κρητική μουσική, αλλά ο Ross Daly ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με πολύ σεβασμό και αγάπη."

Πέτρος Λαζάρου

για την εφημερίδα "Πολίτης", Κύπρος

 


 

Ross Daly's News

(02/24/15) “7Fish” new cd by Kelly Thoma

If music is an endless ocean of possibilities, this collection is but 7 such...plus one. Eight new compositions by Kelly Thoma rising from the depths of the ocean of music. Influenced by various modal traditions, Kelly and eleven exceptional musi...
Read more

(09/26/14) The Other Side

After a long pause from recording, Ross Daly presents us with his new, self-released album, entitled “The other side” (August 2014). Featuring some of his closest collaborators of the past 10 years, the album is comprised of nine original composi...
Read more

(02/06/10) “Anamkhara” by Kelly Thoma

Kelly Thoma's debut album entitled "Anamkhara" has been recently released. The word Anamkhara derives from the Irish Gaelic language and means "friend of the soul". ...
Read more

(11/03/09) Ross Daly Seminar at Labyrinth

Ross Daly Music Group Seminar at Labyrinth Musical Workshop December 3-8, 2009 register at info@labyrinthmusic.gr tel: 00302810741027   ...
Read more

Event Calendar

«  January 2018  »
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
© 2009, Ross Daly, All Rights Reserved   |   proudly produced & hosted by metrovista.creative.media