Σχετικά με τη Μουσική, από τον Ross Daly
Η μουσική υπάρχει παντού στον κόσμο μας και όμως μουσική δεν ακούμε. Αυτό ίσως επειδή νομίζουμε ότι η μουσική είναι η γλώσσα ενός διαλόγου με τον κόσμο, που χρησιμοποιούμε απλώς ως μέσον για τις διαπραγματεύσεις μας μαζί του. Περιγράφουμε αισθήματα, βιώματα καθώς και σχέσεις με πρόσωπα, πράγματα, ιδέες και καταστάσεις με μελωδίες και-στην περίπτωση των τραγουδιών- με στίχους.

Εν ολίγοις νομίζουμε ότι τα επιφαινόμενα της ζωής μας γεννάνε τη μουσική.

Υπάρχει όμως μιαν άλλη μουσική που δεν έχει σχέση με όλα αυτά. Προϋπάρχει των αισθημάτων, των βιωμάτων και των όποιων σχέσεων με οτιδήποτε. Με αυτή την μουσική ξεκινάει και τελειώνει η ζωή μας και με τον ήχο αυτής περνάμε από την ατομική ύπαρξη στο ασύλληπτο κάθε στιγμής χωρίς να το υποψιαζόμαστε καν. Αυτή η μουσική δεν ανάγεται στον πολιτισμό, ο κάθε της ήχος εμπεριέχει και ξεπερνάει ταυτοχρόνως όλους τους πολιτισμούς όλων των λαών, όλων των εποχών. Ο πολιτισμός βασίζεται στην εμπειρία, στο βίωμα.

Η έμπνευση και η μύηση όμως (που αποτελούν την μοναδική μας πρόσβαση σε αυτή την μουσική) δεν ανήκουν στην σφαίρα αυτή, αφήνουν απλώς αποτυπώματα στην διάσταση της εμπειρίας που γεννάνε την αναζήτηση και τον πόθο για την αφετηρία της έμπνευσης, της μουσικής, της εμπειρίας.

Το ξύπνημα αυτής της αναζήτησης είναι το πρώτο και βασικότερο στοιχείο που ξεχωρίζει την αληθινή μουσική από οποιεσδήποτε άλλες ηχητικές εκφραστικές τέχνες .

Η μουσική αυτή δεν είναι δημιουργία του ανθρώπου, είναι ένα δώρο για τον άνθρωπο. Δεν γνωρίζουμε από πού έρχεται, αλλά εάν ποτέ ακούσουμε έστω για μια στιγμή τον ήχο της δεν θέλουμε παρά μόνο να πάμε εκεί.

Για να γίνει αυτό όμως πρέπει πρώτα να γίνουμε όργανα αυτής της μουσικής, να παραιτηθούμε από τα «αξιώματα» του καλλιτέχνη, του δημιουργού ακόμα και του ατόμου. Να είμαστε σιωπηλοί και ακίνητοι, αφημένοι στην κίνηση και στον ήχο της.

Αυτή η σιωπή όμως δεν είναι μια εξωτερική συμπεριφορά.

Μάλλον είναι μια εσωτερική κατάσταση που εκμηδενίζει την απόσταση ανάμεσα στον μουσικό και ακροατή, διαλύοντας έτσι την πλάνη ότι η μουσική ανήκει στον έναν ή στον άλλον. Μας δείχνει από πού πραγματικά έρχεται.

 

Τα νέα του Ross

(02/24/15) “7Fish” νέο cd από την Κέλυ Θωμά

Αν η μουσική είναι ένας απέραντος ωκεανός πιθανοτήτων , τότε αυτή η συλλογή είναι 7 από αυτές...συν μία. Οχτώ νέες συνθέσεις της Κέλυς Θω...
Περισσότερα

(09/26/14) The Other Side

After a long pause from recording, Ross Daly presents us with his new, self-released album, entitled “The other side” (August 2014). Featuring some of his closest collaborators of the past 10 years, the album is comprised of nine original composi...
Περισσότερα

(02/06/10) “Anamkhara” από την Κέλυ Θωμά

Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό CD της Κέλυς Θωμά με τίτλο Αναμχάρα. Η λέξη Αναμχάρα προέρχεται από την Ιρλανδική Κέλτικη γ...
Περισσότερα

(11/03/09) Ross Daly σεμινάριο στο Λαβύρινθο

Ross Daly Μουσική Ομάδα στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος 3-8 Δεκεμβρίου , 2009 εγγραφές  info@labyrinthmusic.gr τηλ: 00302810741027     ...
Περισσότερα

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

«  Ιανουάριος 2018  »
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
© 2009, Ross Daly, Με την Επιφύλαξη Παντός Δικαιώματος   |   Παραγωγή & φιλοξενία metrovista.creative.media